Starters informatie

BMX-sport
Leuk! U en/of uw kind(eren) heeft interesse in de BMX-sport. De BMX-sport is geschikt voor iedereen die vanaf 5 jaar zelfstandig kan fietsen.
U en/of uw kind(eren) zit in een eigen wereld op de BMX fiets. Natuurlijk fiets je niet alleen op de BMX fietscrossbaan, maar het is bij uitstek een individuele sport. De BMX sporter typeert zich als sociale sporter met een individueel doel. Op deze pagina vindt u al starters informatie die nodig is om te beginnen in de BMX sport.

Waar te starten met de BMX-sport?
Zoals bij veel sporten is het volgen van enkele proeflessen een must. Op deze wijze kunt u en/of uw kind(eren) proeven van de sfeer bij een vereniging en uiteraard kijken of de BMX-sport een sport is die u en/of uw kind(eren) zou willen beoefenen.

FCV Schagen biedt proeflessen aan. We starten altijd met een gratis eerste proefles. Daarna kunt u besluiten een 5-rittenkaart aan te schaffen in de kantine. De 5-rittenkaart kost €15,00* en hiermee heb je het recht om 5 keer een training te komen volgen. Voorafgaande aan elke les op de 5-rittenkaart lever je het kaartje in bij de trainer, na de les krijg je het kaartje weer terug. Om met de proeflessen te starten kunt u via het reserveringsmenu een voor u geschikte datum kiezen en is er iemand aanwezig om u op weg te helpen.
Tijdens het volgen van de proefles wordt u een BMX crossfiets, een gecertificeerde helm en handschoenen beschikbaar gesteld.
De crosser moet een stevige lange broek (een spijkerbroek, geen joggingbroek), goede schoenen en een shirt met lange mouwen aan tijdens de proeflessen.
* Er vindt geen restitutie plaats na aanschaf

Aanmelden
Als u voor het eerst komt dan meldt u zich in de kantine aan. Een vrijwilliger zal u welkom heten en u te woord staan. De (extra-) trainer die voor u beschikbaar is zal met de nieuwe BMX sporters starten met uitleg over de sport en de BMX fiets.

Er worden voorzichtig stukken gefietst op een vlak stuk van de baan om het BMX gevoel te krijgen. De trainer kan al snel beoordelen of de crosser toe is aan de volgende stap.
Met tips, tricks en andere aanwijzingen zal de crosser al snel zijn/haar eerste rondje over de hele wedstrijdbaan rijden.
Als de 5-rittenkaart volledig is opgebruikt, dan staat het u vrij om te besluiten om lid te worden van de vereniging of niet door te gaan met de BMX-sport.
Besluit u om door te gaan dan wordt u lid en zorgt u zelf voor materiaal dat nodig is om de sport te beoefenen. (BMX-fiets, helm en handschoenen) tevens is het zeer aan te raden een body-protector aan te schaffen om het lichaam voldoende bescherming te bieden tijdens een valpartij.
Mocht u na de proeflessen nog geen BMX crossfiets hebben kunnen aanschaffen dan kunt u eenmalig gebruik maken van het huren van een BMX crossfiets van de vereniging. Deze kaart kost eenmalig €25,00* en geeft u de gelegenheid maar liefst 10x een huurfiets van FCV Schagen.
* Er vindt geen restitutie plaats na aanschaf

Trainingsverloop
Bij FCV Schagen starten we elke training met 10 minuten in fietsen, om rustig op te warmen, je weer het BMX gevoel te geven en vertrouwd te laten zijn met de BMX crossfiets. De trainer geeft al direct aanwijzingen tijdens de opwarmrondes. Het opwarmen gebeurd naast de baan.
Het vervolg van de training start in de meeste gevallen op de startheuvel, tenzij de trainer anders aangeeft. Voor onze trainingsregels verwijzen wij u graag naar de trainingsinformatie op deze website.
Er wordt getraind op allerlei verschillende onderdelen zoals: Techniek, fietsbeheersing, bochtentechniek, startheuveltraining. Ook wordt er aandacht geschonken aan het sociale aspect, denk hierbij bijvoorbeeld aan omgangsvormen en pesten.

Contributie
Als u lid wordt van FCV Schagen dan wordt u automatisch ingeschreven bij de KNWU. (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie). Hiermee krijgt u een basislidmaatschap van de KNWU en ben je verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA), persoonlijke ongevallen (PO) en rechtsbijstand tijdens trainingen en op weg van en naar trainingen of wedstrijden. Met het basislidmaatschap kunt u trainen en clubwedstrijden rijden, ook regio wedstrijden zoals de Noord-Holland-Cup (NHC) evenals de afdelingswedstrijd BMX-West-Competitie (BWC)
Als u topcompetitie wilt gaan fietsen (TC, 3 NationsCup, Europese rondes, NK, EK, WK) dan moet een aanvullende wedstrijd-licentie worden aangeschaft.

De contributie in 2020 (kalenderjaar) bij FCV Schagen is €96,50* Dat is inclusief de limonade voor de crossers tijdens/na de training. Het maakt echter niet uit in welke maand van het jaar u en/of uw kind(eren) lid worden van FCV Schagen, het lidmaatschap wordt berekend op basis de 3 perioden binnen het kalenderjaar. Kijk hier voor de tarieven.
* Er vindt geen restitutie plaats na aanschaf of betaling van het contributiegeld voor het komende jaar

Clubshirt
Het clubshirt, dat verplicht is bij het rijden van wedstrijden zoals de clubwedstrijden, NHC en BWC, moet u tevens aanschaffen als u lid wordt bij FCV Schagen. Het clubshirt is gepersonaliseerd met de naam van de crosser. Het clubshirt kost eenmalig €60,00 en wordt gelijk gefactureerd met de kosten van het lidmaatschap. Zie de algemene voorwaarden voor meer informatie.

Eigen bijdrage FCV Schagen en omstreken
Naast de contributie is ook een verplichte vrijwilligersbijdrage van €50,00 per gezin, per jaar. (€80,00 per 01-01-2021) Zie de algemene voorwaarden voor meer informatie.

Inschrijfgeld
Het totale inschrijfgeld bestaat uit de contributie, aanschaf van het clubshirt en de verplichte vrijwilligersbijdrage. Inschrijven kan via het digitale inschrijfformulier op deze website. Vragen kunt u stellen per email aan onze  penningmeester.

Clubwedstrijden FCV Schagen en omstreken
Jaarlijks proberen wij clubwedstrijden te organiseren op onze eigen wedstrijdbaan in Schagen. De clubwedstrijden worden op vrijdagavond gehouden en daarmee komen de reguliere trainingen te vervallen. Het doel van clubwedstrijden is om de crossers en de ouders te laten ervaren hoe het gaat op een wedstrijd. (inschrijving, lijsten leren lezen, opstellen in Parc Fermé etc.) Deze clubwedstrijden kunnen alleen gehouden worden met hulp van de ouders/verzorgers.
Je vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens de trainingen worden in praktijk gebracht en je ervaart hoe een BMX wedstrijd is. Aan het einde van het seizoen als alle clubwedstrijden zijn geweest, dan organiseren wij een eindfeest met de bijbehorende prijsuitreiking. Iedereen die mee doet aan een nader te bepalen aantal clubwedstrijden, krijgt een prijs!

Houdt hiervoor onze website en onze Facebook in de gaten.

Verloop clubwedstrijd

 • Aanmelden voor de clubwedstrijd 18:30 tot 19:00 uur
 • Manches worden gemaakt en kenbaar gemaakt middels wedstrijdlijsten
 • Op de wedstrijdlijsten vindt je in welke race de crosser moet starten en op welke startplek de crosser start
 • Het racenummer komt overeen met de startrij in het Parc Ferme
 • Start van de wedstrijd 19:15 uur
 • Elke crosser fietst per wedstrijd 5 manches a.d.v. de ingedeelde startlijsten
 • De punten worden genoteerd op binnenkomst over de finish
 • De uitslagen zijn terug te vinden op de uitslagen pagina op deze website
 • Na alle clubwedstrijden hebben we de uitslagen
 • Het kan voorkomen dat de vooraf ingedeelde groepen worden samengevoegd in 1 race, dat houdt in dat er in 1 race, 2x een nr 1, 2x een nr 2 etc. zal finishen.

Wedstrijden
Indien u en/of uw kind(eren) wilt deel nemen aan regio- of afdelingswedstrijden zoals NHC of BWC dan wordt extra inschrijfgeld gevraagd.
Bij de NHC betaal je per wedstrijd op die locatie waar de wedstrijd wordt gehouden die dag. U kunt er ook voor kiezen om voorafgaand aan de wedstrijden een abonnement te kopen voor de NHC en/of BWC. Meer informatie over abonnementen en het afsluiten van abonnement kunt u vinden op de website van de KNWU. Vraag hier ook naar op de club, er zijn altijd wat meer ervaren rijders en of ouders die u meer informatie kunnen geven. Denk bijv. aan als je een abonnement aanschaft je sneller een beker krijgt.

Het racenummer komt overeen met de opstel rij in Parc Fermé, dit geldt voor alle 3 de manches. De startplek is de plaats boven aan de startheuvel. De ene keer is dat aan de buiten kant of in het midden. De wedstrijdleiding beschikt over de middelen om de startposities te bepalen. Het vast stellen van de startposities kan niet gewijzigd worden. Dit geld alleen voor de 3 manches. Verder op in de wedstrijd kiezen de crossers op volgorde van hoeveelste ze zijn, op welke positie ze aan het starthek willen starten.
Aan te bevelen is om altijd een rol schilderstape en een zwarte stift voorhanden te hebben. Hiermee kan op de bovenbuis van de BMX fiets, het racenummer en de 3 startposities geplakt worden. Handig voor de crosser.
Op de startheuvel wordt door de vrijwilligers tevens een check uitgevoerd of iedereen aanwezig is en op de juiste startpositie staat.

Wedstrijdverloop

 • Iedere crosser rijdt 3 zogenaamde manches
 • 1 manche is één ronde over de baan, vanaf de startheuvel tot aan de finish.
 • Ieder crosser krijgt op basis van zijn plek van finishen, punten.
 • De tijd tussen iedere manche is afhankelijk van het aantal aanmeldingen en daarmee het aantal races.
 • De beste 4 crossers na 3 manches (met de meeste punten) plaatsen zich voor de finale race. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid crossers of dit voorkomt.
 • Het kan voorkomen, afhankelijk van de hoeveelheid crossers, dat er een A en een B finale wordt gereden. (bij NHC en BWC)
 • Van alle wedstrijden worden de behaalde punten bijgehouden en deze vormen samen de einduitslag van het eindklassement.

Parc Fermé regels
De omroeper verzoekt de crossers zich op te stellen in Parc Fermé. Parc Fermé is een afgesloten deel op het wedstrijdterrein en alleen toegankelijk voor de crossers. De crossers kunnen zich hier even in rust voorbereiden op de race. Opstellen doe je in de rij met het racenummer waarin je bent ingedeeld. Het maakt niet uit of je als eerste of laatste in het Parc Fermé staat opgesteld, boven op de startheuvel sta je op de startplek die door de wedstrijdleiding is aangegeven.
Doorgaans ga je opstellen in het Parc Fermé ca. 20 races voordat jouw race weer van start gaat.
U zult zien dat races zich snel achter elkaar opvolgen, het kan zelfs voorkomen dat de ene race al van start gaat voordat de voorgaande race over de finish is gegaan.
Voor meer informatie over onze trainingen verwijzen wij u graag naar deze pagina. Voor nog meer inhoudelijke informatie over onze vereniging en over BMX, crossfietsen, maattabellen etc. verwijzen wij u graag naar het digitaal de downloaden informatieboekje op deze website.

Extra informatie voor ouders/verzorgers t.b.v. wedstrijden

 • De fysieke basispas hoeft niet meer getoond te worden. Die krijg je met ingang van 2019 niet meer. Als je licentierijder bent krijg je daar nog wel een pasje van. Je kon tot en met 2018 met je pas inschrijven (scannen) bij een wedstrijd. Als je inlogt op “mijn KNWU” kan je je digitale variant van je basispas laten tonen.
 • Medewerkers moeten hun basislidmaatschap pas ook bij zich hebben.
 • Na het inschrijven controleert u altijd de bon op: Naam crosser, leeftijdscategorie, stuurbordnummer en eventueel het transpondernummer.
 • Inschrijven van de crosser bij een wedstrijd, altijd voordat training/opwarm rondes van start gaan. Dit in verband met verzekering van de crosser.
 • UEC = Europese regels, klicks vanaf 13 jaar (jaar waarin de 13 jarige leeftijd wordt bereikt)
 • EHBO mag medisch helpen, niemand mag de BMX-crossfiets helpen, anders wordt het een DNF.
 • Ouders mogen nooit de baan op als hun kind is gevallen! Laat de EHBO hun werk doen!
 • BMX-crossfiets mag van de baan, crosser moet hem zelf ophalen en zelf opstarten.
 • Indien ja als enige op de wedstrijdbaan over bent, hoef je de wedstrijd niet uit te rijden. De laatste plaats geldt als DNF. Ten behoeve van de wedstrijd de baan zo snel mogelijk verlaten.
 • Uitslagen die te vinden zijn op internet zijn geen officiële uitslagen.
 • Protest indienen over de uitslag moet binnen 15 minuten vanaf het bekendmaken/aanplakken van de uitslag die aanleiding is voor het protest. Protest indienen dient schriftelijk gedaan te worden bij de wedstrijdleiding.
 • Als een crosser niet op tijd in het Parc Fermé aanwezig is, zoals aangegeven door de Parc Fermé official, verliest de crosser het recht op de startpositie keuze en moet de crosser als laatste een starthekpositie kiezen.
 • Aflasten BMX evenement: Als een BMX evenement wordt afgelast voor de finale, zal voor elke betrokken categorie, het resultaat van de bereikte fase, de laatst gereden ronde, als eindresultaat worden vastgesteld.
 • Camera’s mogen niet. Niet op de helm en niet op de fiets. (alleen bij de Elite, mag het voor de TV)
 • Na 2x niet starten (DNS), mag je verder niet deelnemen aan de wedstrijd
 • Het afzetten van je helm voor de finish is niet toegestaan (DNF)

Betekenis termen

 • DNF = Did Not finish; is tevens de laatste plaats
 • DNS = Did Not Start; Straf: +2 strafpunten, bij het aantal rijders in je mach
 • REL = Relagate; Straf, na iets gedaan te hebben wat niet mag; laatste plaats +2 strafpunten
 • DSQ = Diskwalificatie; Als crosser voor bijv. 24inch (cruiser) is gediskwalificeerd mag rijder nog wel rijden voor 20inch