Starters informatie

Header-foto-word-lid-logo

Training

Proefles BMX

Een proefles is te boeken wanneer jouw dochter/zoon minimaal 5 jaar oud is en over een goede fietsbeheersing beschikt.

Via de onderstaande agenda kan een proefles ingeboekt worden. Tot snel!

Beveiligingscode:
security code
Vul beveiligingscode in:

Verzenden

Starters informatie

BMX-sport
Leuk! Jouw kind is geïnteresseerd in de BMX-sport. BMX is geschikt voor iedereen van 5 jaar en ouder, die zelfstandig kan fietsen. Op de fiets zit je in een eigen wereld. En natuurlijk fiets je niet alléén op de BMX fietscrossbaan, maar is het bij uitstek een individuele sport. De BMX rijder typeert zich als sociale sporter met een individueel doel. Op deze pagina vind je alle startersinformatie die nodig is om te beginnen in de BMX-sport.

Waar te starten met de BMX-sport?
Zoals bij veel sporten is het volgen van enkele proeflessen een must. Op deze manier kan jouw kind de sfeer proeven bij de vereniging en uiteraard ervaren of de BMX-sport voor haar of hem een geschikte sport is.

FCV Schagen biedt proeflessen aan. Wij starten altijd met een gratis eerste proefles. Daarna kan je besluiten een 5-rittenkaart aan te schaffen. De 5-rittenkaart kost €17,50* en hiermee heb je het recht om 5 keer een training te komen volgen. Voorafgaand aan elke les op de 5-rittenkaart lever je het kaartje in bij de trainer, na de les krijg je het kaartje weer terug.

Om met de proeflessen te starten kan via het reserveringssysteem een voor jullie geschikte datum gekozen worden en is er de eerste keer iemand aanwezig om jullie op weg te helpen.

Tijdens de proefles wordt materiaal (een BMX crossfiets, een gecertificeerde helm en handschoenen) ter beschikking gesteld. De crosser moet een stevige lange broek (een spijkerbroek, geen joggingbroek!), goede schoenen en een shirt met lange mouwen aan tijdens de proeflessen.

Er vindt geen restitutie plaats na aanschaf van de 5-rittenkaart.

Aanmelden
Wanneer jullie voor het eerst komen, dan melden jullie je in de kantine aan. Een vrijwilliger zal jullie welkom heten en jullie te woord staan. De (extra-) trainer die voor jullie beschikbaar is zal met de nieuwe BMX sporters starten met uitleg over de sport en de BMX fiets.

Er worden voorzichtig stukken gefietst op een vlak stuk van de baan om het BMX gevoel te krijgen. De trainer kan al snel beoordelen of de crosser toe is aan de volgende stap.

Met tips, tricks en andere aanwijzingen zal de crosser al snel zijn/haar eerste rondje over de hele wedstrijdbaan rijden. Als de 5-rittenkaart volledig is opgebruikt, dan staat het jullie vrij om te besluiten om lid te worden van de vereniging of niet door te gaan met de BMX-sport.

Besluiten jullie om door te gaan dan worden jullie lid en zorgen jullie zelf voor materiaal dat nodig is om de sport te beoefenen (BMX-fiets, helm en handschoenen). Tevens is het zeer aan te raden een body protector aan te schaffen om het lichaam voldoende bescherming te bieden tijdens een valpartij. Mocht je na de proeflessen nog geen BMX crossfiets hebben kunnen aanschaffen dan kan je eenmalig gebruik maken van de mogelijkheid tot het huren van een BMX crossfiets van de vereniging. Deze kaart kost eenmalig €55,00* en geeft jullie de gelegenheid om maar liefst 10x een BMX fiets van FCV Schagen te huren.

Er vindt geen restitutie plaats na aanschaf

Trainingsverloop
Bij FCV Schagen starten we elke training met 10 minuten infietsen, om rustig op te warmen, je weer het BMX gevoel te geven en vertrouwd te laten zijn met de BMX crossfiets. De trainer geeft al direct aanwijzingen tijdens de opwarmrondes. Het opwarmen gebeurt naast de baan.

Het vervolg van de training start in de meeste gevallen op de startheuvel, tenzij de trainer anders aangeeft. De trainingsregels vind je bij de trainingsinformatie op deze website.

Er wordt getraind op allerlei verschillende onderdelen zoals: techniek, fietsbeheersing, bochtentechniek en startheuveltraining. Ook wordt er aandacht geschonken aan het sociale aspect, denk hierbij bijvoorbeeld aan omgangsvormen en pesten.

Contributie
Als jullie lid worden van FCV Schagen dan worden jullie automatisch ingeschreven bij de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie). Hiermee krijg je een basislidmaatschap van de KNWU en ben je verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA), persoonlijke ongevallen (PO) en rechtsbijstand tijdens trainingen en op weg van en naar trainingen of wedstrijden. Met het basislidmaatschap kan je trainen en clubwedstrijden rijden, regio wedstrijden zoals de Noord-Holland-Cup (NHC) en de afdelingswedstrijd BMXTrofee-West-Competitie (BWC)

Als je topcompetitie wilt gaan fietsen (TC, 3 NationsCup, Europese rondes, NK, EK, WK) dan moet een aanvullende wedstrijd-licentie worden aangeschaft.

De contributie in 2023 (kalenderjaar) bij FCV Schagen is €102,00* Dat is inclusief de limonade voor de crossers na de training. Het maakt echter niet uit in welke maand van het jaar jullie lid worden van FCV Schagen, het lidmaatschap wordt berekend op basis van de 3 perioden binnen het kalenderjaar. Kijk hier voor de tarieven.

Er vindt geen restitutie plaats na aanschaf of betaling van het contributiegeld voor het komende jaar

Clubshirt
Het clubshirt, dat verplicht is bij het rijden van wedstrijden zoals de clubwedstrijden, NHC en BWC, moet tevens aangeschaft worden wanneer je lid wordt bij FCV Schagen. Het clubshirt is gepersonaliseerd met de naam van de crosser. Het clubshirt kost eenmalig €62,50 en wordt gelijk gefactureerd met de kosten van het lidmaatschap. Zie de algemene voorwaarden voor meer informatie.

Eigen bijdrage FCV Schagen en omstreken
Naast de contributie is ook een verplichte vrijwilligersbijdrage van €80,00 per gezin, per jaar. Zie de algemene voorwaarden voor meer informatie.

Inschrijfgeld
Het totale inschrijfgeld bestaat uit de contributie, aanschaf van het clubshirt en de verplichte vrijwilligersbijdrage. Inschrijven kan via het digitale inschrijfformulier op deze website. Vragen kan je stellen per email aan onze penningmeester.

Clubwedstrijden FCV Schagen en omstreken
Jaarlijks proberen wij clubwedstrijden te organiseren op onze eigen wedstrijdbaan in Schagen. De clubwedstrijden worden op vrijdagavond gehouden en daarmee komen de reguliere trainingen te vervallen. Het doel van clubwedstrijden is om de crossers en de ouders te laten ervaren hoe het gaat op een wedstrijd (inschrijving, lijsten leren lezen, opstellen in Parc Fermé etc.). Deze clubwedstrijden kunnen alleen gehouden worden met hulp van de ouders/verzorgers.

Je vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens de trainingen worden in praktijk gebracht en je ervaart hoe een BMX wedstrijd is. Aan het einde van het seizoen, wanneer alle clubwedstrijden zijn geweest, organiseren wij een eindfeest met de bijbehorende prijsuitreiking. Iedereen die meedoet aan een nader te bepalen aantal clubwedstrijden, krijgt een prijs!

Houd hiervoor onze website en onze Facebook-pagina in de gaten.