Starters informatie

Header-foto-word-lid-logo

Starters informatie

BMX-sport
Leuk! Jouw kind(eren) heeft interesse in de BMX-sport. De BMX-sport is geschikt voor iedereen die vanaf 5 jaar zelfstandig kan fietsen.
Jouw kind(eren) zit in een eigen wereld op de BMX fiets. Natuurlijk fiets je niet alléén op de BMX fietscrossbaan, maar het is bij uitstek een individuele sport. De BMX sporter typeert zich als sociale sporter met een individueel doel. Op deze pagina vindt je alle starters informatie die nodig is om te beginnen in de BMX sport.

Waar te starten met de BMX-sport?
Zoals bij veel sporten is het volgen van enkele proeflessen een must. Op deze wijze kunt jouw kind(eren) proeven van de sfeer bij een vereniging en uiteraard kijken of de BMX-sport een sport is die jouw kind(eren) zou willen beoefenen.

FCV Schagen biedt proeflessen aan. We starten altijd met een gratis eerste proefles. Daarna kunt u besluiten een 5-rittenkaart aan te schaffen. De 5-rittenkaart kost €15,00* en hiermee heb je het recht om 5 keer een training te komen volgen. Voorafgaande aan elke les op de 5-rittenkaart lever je het kaartje in bij de trainer, na de les krijg je het kaartje weer terug. Om met de proeflessen te starten kunt u via het reserveringssysteem een voor u geschikte datum kiezen en is er iemand aanwezig om jullie op weg te helpen.
Tijdens het volgen van de proefles worden jullie een BMX crossfiets, een gecertificeerde helm en handschoenen beschikbaar gesteld.
De crosser moet een stevige lange broek (een spijkerbroek, geen joggingbroek), goede schoenen en een shirt met lange mouwen aan tijdens de proeflessen.
* Er vindt geen restitutie plaats na aanschaf van de 5-rittenkaart.

Aanmelden
Als je voor het eerst komt dan melden jullie jezelf in de kantine aan. Een vrijwilliger zal jullie welkom heten en jullie te woord staan. De (extra-) trainer die voor jullie beschikbaar is zal met de nieuwe BMX sporters starten met uitleg over de sport en de BMX fiets.

Er worden voorzichtig stukken gefietst op een vlak stuk van de baan om het BMX gevoel te krijgen. De trainer kan al snel beoordelen of de crosser toe is aan de volgende stap.
Met tips, tricks en andere aanwijzingen zal de crosser al snel zijn/haar eerste rondje over de hele wedstrijdbaan rijden.
Als de 5-rittenkaart volledig is opgebruikt, dan staat het jullie vrij om te besluiten om lid te worden van de vereniging of niet door te gaan met de BMX-sport.
Besluiten jullie om door te gaan dan worden jullie lid en zorgen jullie zelf voor materiaal dat nodig is om de sport te beoefenen. (BMX-fiets, helm en handschoenen) tevens is het zeer aan te raden een body-protector aan te schaffen om het lichaam voldoende bescherming te bieden tijdens een valpartij.
Mocht u na de proeflessen nog geen BMX crossfiets hebben kunnen aanschaffen dan kunt u eenmalig gebruik maken van het huren van een BMX crossfiets van de vereniging. Deze kaart kost eenmalig €50,00* en geeft jullie de gelegenheid op maar liefst 10x een BMX fiets van FCV Schagen.
* Er vindt geen restitutie plaats na aanschaf

Trainingsverloop
Bij FCV Schagen starten we elke training met 10 minuten in fietsen, om rustig op te warmen, je weer het BMX gevoel te geven en vertrouwd te laten zijn met de BMX crossfiets. De trainer geeft al direct aanwijzingen tijdens de opwarmrondes. Het opwarmen gebeurd naast de baan.
Het vervolg van de training start in de meeste gevallen op de startheuvel, tenzij de trainer anders aangeeft. Voor onze trainingsregels verwijzen wij u graag naar de trainingsinformatie op deze website.
Er wordt getraind op allerlei verschillende onderdelen zoals: Techniek, fietsbeheersing, bochtentechniek, startheuveltraining. Ook wordt er aandacht geschonken aan het sociale aspect, denk hierbij bijvoorbeeld aan omgangsvormen en pesten.

Contributie
Als jullie lid worden van FCV Schagen dan worden jullie automatisch ingeschreven bij de KNWU. (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie). Hiermee krijgt u een basislidmaatschap van de KNWU en ben je verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA), persoonlijke ongevallen (PO) en rechtsbijstand tijdens trainingen en op weg van en naar trainingen of wedstrijden. Met het basislidmaatschap kunnen jullie trainen en clubwedstrijden rijden, ook regio wedstrijden zoals de Noord-Holland-Cup (NHC) evenals de afdelingswedstrijd BMX-West-Competitie (BWC)
Als jullie topcompetitie willen gaan fietsen (TC, 3 NationsCup, Europese rondes, NK, EK, WK) dan moet een aanvullende wedstrijd-licentie worden aangeschaft.

De contributie in 2021 (kalenderjaar) bij FCV Schagen is €96,50* Dat is inclusief de limonade voor de crossers tijdens/na de training. Het maakt echter niet uit in welke maand van het jaar jullie lid worden van FCV Schagen, het lidmaatschap wordt berekend op basis de 3 perioden binnen het kalenderjaar. Kijk hier voor de tarieven.
* Er vindt geen restitutie plaats na aanschaf of betaling van het contributiegeld voor het komende jaar

Clubshirt
Het clubshirt, dat verplicht is bij het rijden van wedstrijden zoals de clubwedstrijden, NHC en BWC, moeten jullie tevens aanschaffen als u lid wordt bij FCV Schagen. Het clubshirt is gepersonaliseerd met de naam van de crosser. Het clubshirt kost eenmalig €60,00 en wordt gelijk gefactureerd met de kosten van het lidmaatschap. Zie de algemene voorwaarden voor meer informatie.

Eigen bijdrage FCV Schagen en omstreken
Naast de contributie is ook een verplichte vrijwilligersbijdrage van €80,00 per gezin, per jaar. Zie de algemene voorwaarden voor meer informatie.

Inschrijfgeld
Het totale inschrijfgeld bestaat uit de contributie, aanschaf van het clubshirt en de verplichte vrijwilligersbijdrage. Inschrijven kan via het digitale inschrijfformulier op deze website. Vragen kunt u stellen per email aan onze  penningmeester.

Clubwedstrijden FCV Schagen en omstreken
Jaarlijks proberen wij clubwedstrijden te organiseren op onze eigen wedstrijdbaan in Schagen. De clubwedstrijden worden op vrijdagavond gehouden en daarmee komen de reguliere trainingen te vervallen. Het doel van clubwedstrijden is om de crossers en de ouders te laten ervaren hoe het gaat op een wedstrijd. (inschrijving, lijsten leren lezen, opstellen in Parc Fermé etc.) Deze clubwedstrijden kunnen alleen gehouden worden met hulp van de ouders/verzorgers.
Je vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens de trainingen worden in praktijk gebracht en je ervaart hoe een BMX wedstrijd is. Aan het einde van het seizoen als alle clubwedstrijden zijn geweest, dan organiseren wij een eindfeest met de bijbehorende prijsuitreiking. Iedereen die mee doet aan een nader te bepalen aantal clubwedstrijden, krijgt een prijs!

Houdt hiervoor onze website en onze Facebook in de gaten.

Snelle BMX links

Gratis proefles BMX

Momenteel bieden wij geen proeflessen aan vanwege de aangescherpte coronaregels. Wij hopen jullie weer te ontvangen zodra dat weer mogelijk...
Read More

Geschiedenis

FCV Schagen is gestart in 1981 maar is officieel opgericht in 1983 en sindsdien een begrip in Schagen en omstreken....
Read More

Covid-19

Bij FCV Schagen dragen wij zorg voor de naleving van de aangescherpte coronaregels. Vanwege de aangescherpte coronaregels is het alleen...
Read More

Startersinformatie

Je bent nieuw in de BMX wereld! Dat is mooi. Maar waar begint het nu eigenlijk allemaal, wat komt er...
Read More

Noord Holland Cup

De Noord Holland Cup (NHC) is de ideale wedstrijd voor starters. Uiteraard doen gevorderde crossers ook mee. Je maakt kennis...
Read More